Fauna i Flora

Fauna i Flora

La fauna i flora dels voltant d’Horta de Sant Joan

 Anar a Fauna i Flora

Medi humà

Medi Humà

Els vestigis antics ens parlen de poblaments i de pastoreig

 Anar a Medi Humà

ecomuseu

Ecomuseu

Que és l’Ecomuseu dels Ports?

 Anar a Ecomuseu

Visitar els Ports

Visitar els Ports

Els Ports és un espai molt gran en el que es poden fer activitats de tot tipus

 Anar a Visitar els Ports

Zona d'Acampada

Zona d’Acampada

Als Ports hi ha la zona d’acampada, els mas dels Ateus.

 Anar a Zona d’Acampada

 

Els Ports és un massís muntanyós a cavall entre el sistema mediterrani català i el sistema ibèric, entre les comarques catalanes del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta, de l’aragonesa del Matarranya i de la valenciana dels Ports.

Té un especial interès botànic, geològic i faunístic, amb un important paper dins de les vies migratòries europees i, en especial, durant els canvis climàtics quaternaris, quan va servir de refugi de diverses espècies vegetals i animals.

 

El patrimoni natural està representat principalment pel massís dels Ports, la part catalana és Parc Natural , i per la reserva natural del Riu Algars. Els Ports és un dels espais més ben conservats i espectaculars de l’àrea mediterrània i alberga una important mostra de flora i fauna (Al riu Algars, és troba una de les reserves més importants de Lludriga (Lutra lutra) de Catalunya.

El patrimoni arquitectònic, amb un seguit de municipis declarats conjunts historicoartístics, són grans exponents de l’arquitectura de les ordres militars del Temple i de l’Hospital i de l’època del Renaixement. (Radial Convent de Sant Salvador)

El patrimoni artístic, representat per l’obra que Picasso va pintar en les seves dues estades a Orta, el podem veure en reproducció facsímil al Centre Picasso d’Orta. (Radial del Patrimoni artístic)

 

Clima

La zona d’Horta, a la part interior dels Ports, suporta unes condicions climàtiques més continentals que la zona marítima. Degut a l’altitud, el clima es transforma en submediterrani, fet que es tradueix en un augment de les precipitacions i una disminució de la temperatura mitjana. El clima que predomina a la major part del massís, és un clima mediterrani de muntanya amb influència marítima, que es caracteritza per ser menys eixut i una mica més fred que el clima mediterrani de les planes litorals.

Com en altres aspectes, els Ports presenten forts contrastos i es pot passar de la calma més absoluta, al vent de cerç huracanat, en un no-res.

Quan bufa el vent de garbí, hem de tenir en compte que els núvols poden cobrir els cims pel damunt dels 1000 m des del Montsagre fins a Punta Blanca, i pot ser un perill per a l’orientació dels excursionistes. En cas de pluja intensa hem de tenir en compte el perill d’augment sobtat del cabal de rius i barrancs.

La neu sol fer acte de presència varies vegades a l’hivern, enfarinant totes les muntanyes i un cop o dos arriba fins i tot a la plana.

 

Les Roques de Benet

Les Roques de Benet, situades al centre de tot el conjunt de muntanyes i separades d’Horta per una gran plana, ens atreuen la mirada i són punt de referència de tot el territori. Aquestes impressionants roques, són una de les formacions muntanyoses més característiques i emblemàtiques del Parc Natural. Les seves parets verticals de conglomerat s’aixequen gairebé 300 m i cauen a plom sobre un sòcol calcari.

El seu nom originari, Bene, és àrab i ja està recollit a la carta de poblament cristià del segle XII. El camí per pujar-hi està indicat i és apte per a tothom que tingui una mínima forma física. Des del cim a 1013 m, gaudim d’una visió a vol d’ocell fantàstica de tota la plana que tenim al davant i de les muntanyes que l’envolten.

En un dia clar es poden veure els Pirineus a l’horitzó.

 

 

Comparteix a les xarxes socials:

Si t'agrada, comparteix, gràcies: