La fauna i flora dels voltant d’Horta de Sant Joan, és rica i abundant.

La fauna està protegida a tot el massís. Únicament es pot caçar de forma regulada el senglar i la cabra salvatge, que és el mamífer més representatiu del massís. La cabra salvatge, Capra pyrenaica subsp. hispanica, és una espècie endèmica de la península ibèrica, que va recuperar la població al massís a partir de la seva protecció i actualment és fàcil d’observar, sobretot a primera hora del matí o al vespre. Els mascles destaquen per tenir una cornamenta força desenvolupada.

Els grans depredadors com l’ós van desaparèixer durant el segle XIX i es té constància que al Port d’Horta es va caçar l’últim llop l’any 1929. Actualment, altres mamífers com les raboses ocupen part del seu espai i en els darrers anys s’ha repoblat d’espècies com el gat fer o el cabirol. També són fàcils de veure poblacions d’aus rapinyaires com àguiles, falcons i voltors de vol majestuós.

Els rius, allotgen una rica població de peixos, amfibis i crustacis. La llúdriga, molt difícil de veure, és un mamífer aquàtic autòcton que requereix aigües corrents de bona qualitat, com les de l’Algars i el Canaletes. No és difícil trobar l’escurçó ibèric entre els rèptils, per tant hem d’anar amb compte amb la seva picada verinosa. Els Ports també són un paradís per als amants de les papallones.

En qualsevol cas hem de ser respecutosos i evitar qualsevol comportament que afecti al seu hàbitat.

La vegetació crea uns paisatges unics als Ports.

En quant a arbres, hi dominen diverses varietats de pi, acompanyades de carrasques, roures i espècies de ribera. Alguns exemplars són realment monumentals.

La situació dels Ports i la gran diversitat d’ambients propicien una gran varietat d’arbustos i plantes. En llocs assolellats podem trobar timó, romer o espígol, coscoll i també la saabina. En llocs més obacs creixen boixos, marfull i grèvol.

A la tardor, època dels bolets, també hi creixen algunes varietats d’aquests, i també en pofrem collir alguns de comestibles.

Algunes de les plantes que podem trobar al Port es tractaven com a medicinals i eren utilitzades per al cada dia de la gent que hi vivia.

 

Comparteix a les xarxes socials:

Si t'agrada, comparteix, gràcies: