foto-els-ports

Un peculiar atractiu és el cas de la cabra salvatge o sovatge, molt abundant i relativament fàcil de veure.

Des d’Horta podem admirar els Ports en una de les perspectives més boniques i espectaculars d’aquestes muntanyes, separades del poble per una gran plana. El relleu és molt abrupte, format per materials calcaris erosionats i trencats per diverses falles.

Destaquen en primer terme les imponents parets de conglomerat de les roques de Benet, de 1013 m, a l’esquerra les Muntanyoles, amb l’Espina de 1180 m, i el Montsagre amb el Tossal d’Engrilló de 1076 m. A la dreta de les roques de Benet hi ha el salt d’en Barber i continua el massís cap al Port d’Arnes i Beseit, que dona pas a la gran plana que s’estén cap al Matarranya. La part més alta del terme municipal, Tosseta Rasa, té 1219 m. Al Port d’Horta hi naixen dos rius. El riu Canaletes passa pel Ventador, que és l’inici d’un espectacular barranc al final del qual hi ha el salt de Sotorres, després discorre per la bonica vall dels Reguers en direcció a les Olles, la Fontcalda i finalment desemboca a l’Ebre. L’altre riu, l’Estrets, passa per la Franqueta i travessa els Estrets d’Arnes abans de desembocar a l’Algars.

Des de l’any 1966 gran part del massís és Reserva Nacional de Caça i la part catalana, amb 35.051 ha, està declarada Parc Natural des de l’any 2001. Horta de Sant Joan és el major propietari forestal i té el principal accés al Parc Natural dels Ports pel nord del massís.

Veure tots els Parcs Naturals de Catalunya

Si t'agrada, comparteix, gràcies: