Lo Parot és un arbre gegant situat a uns 500m de la sortida d’Horta en direcció a Bot, s’hi accedeix per un camí que arrenca a mà dreta a peu de carretera, en el punt quilomètric 3. Hem de seguir 50 metres fins les edificacions, d’on surt un senderet que ens porta cap al bancal inferior a la dreta, on es troba l’arbre.

Lo Parot va ser declarat arbre monumental l’any 1990. Està situat a una altitud de 480 m, té un volt de canó a 1,30 m del terra de 7,45 m i un volt de soca de 15 m. El diàmetre de la capçada actual és de 9 m, tot i que abans de la Guerra Civil ocupava tot l’ample del bancal on està situat, sobrepassant-lo.

Es tracta d’una olivera (Olea europea) d’una varietat desconeguda avui en dia, que es caracteritza per tenir les fulles i el fruit una mica més allargats que la varietat anomenada Empeltre, cultivada tradicionalment a tota la comarca i al Baix Aragó. Respecte a la seva edat, es creu que es tracta d’un arbre amb més de dos mil anys d’antiguitat, que ens portaria en el temps fins a l’època dels íbers i romans.

És d’agrair al seu propietari actual i als pagesos que l’han mimat al llarg del temps, el seu esforç per mantenir-lo i conrear-lo fins al nostres dies.

El pi de Balija

És un gran pi blanc també declarat arbre monumental, situat a la partida dels Pesells prop del camí principal i a 4 quilòmetres del coll d’en Sabaté. Té 19 m d’alçada i 4,40 m de volt de canó, que correspon a un diàmetre d’1,37 m i 5,60 m de volt de soca. Són de ressaltar les gruixudes branques, entre 10 i 12 m, que baixen i es recolzen a terra, típic d’aquest tipus d’arbres vells que no han crescut aïllats. El pes del propi brancatge, agreujat per les gebrades, neus i vents li donen un aspecte fantasmagòric.

 

Comparteix a les xarxes socials:

Si t'agrada, comparteix, gràcies: