El nucli antic del poble conserva el seu caràcter medieval amb carrers estrets i concèntrics al voltant del ja desaparegut antic castell d’Orta.

Per salvar els desnivells del terreny les cases s’esglaonen unes sobre les altres i creen una visió cubista del poble, vist des de lluny. La part més interessant del centre històric és la plaça de l’Església i els carrers que l’envolten, on trobarem els edificis més singulars. El conjunt arquitectònic d’Horta està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i està protegit.

LA PLAÇA
La plaça porticada d’Horta és de les més boniques del país. Aquesta plaça i els edificis de carreus que l’envolten van ser construïts durant el segle XVI, en una època d’esplendor del poble, però avui en dia encara se’n desconeixen les circumstàncies. Alguns habitatges de carrers propers, com casa Clúa o casa Pitarch tenen elements constructius i arquitectònics característics, com l’arc de diafragma ojival o treballs de fusta en els forjats.

L’AJUNTAMENT
És un edifici renaixentista del segle XVI. A la façana destaca un mural de Ferran VII, en commemoració de les Corts de Cadis, que reprodueix el fresc, molt deteriorat, que hi ha al darrera. A les golfes de l’edifici hi ha el saló de plens, presidit per una obra monumental de l’artista nord-americà Matt Lamb i als baixos hi ha l’antiga presó d’Orta.

LA PRESÓ
Els baixos de l’ajuntament, van ser restaurats el 1995. A la part superior trobem una exposició que explica l’evolució urbana d’Orta i els elements arquitectònics més notables. A la part inferior hi ha diferents troballes arqueològiques, entre les que destaca el paviment original de la sala, l’antic pou excavat en roca viva, una claveguera medieval de pedra i l’antiga presó d’Orta. Aquest espai també s’utilitza per fer exposicions temporals.

Horari: de dilluns a dissabte de 9 a 13:30h i de 16 a 19:30 h; diumenges de 9 a 13:30 h.

LA CASA DE LA COMANDA
La Casa de la Comanda o del Delme és un palau renaixentista del segle XVI-XVII amb una galeria a la golfa i una garita en un dels seus extrems. Actualment és una casa particular, però antigament en aquesta casa residia el comanador de l’ordre de l’Hospital, que tenia com a funció principal recaptar els tributs. L’escut situat sobre la porta té a veure amb l’origen de l’últim comanador.

 

Comparteix a les xarxes socials:

Si t'agrada, comparteix, gràcies: