Situat al límit de la comarca amb el Baix Ebre, el terme del Pinell de Brai (1.110 habitants) presenta un territori accidentat a causa de la presència de les serres de Cavalls i de Pàndols.

El riu Canaletes creua el terme pel sud, prop de la seva desembocadura a l’Ebre.

El castell de Pinell queda documentat per primer cop el 1153, en la donació de Miravet als templers. La seva situació el converteix en un punt dominant, de fàcil defensa, que en èpoques posteriors a la reconquesta va ser emmurallat. El nucli antic té forma arrodonida i les cases situades al sud i a l’est són veritables muralles construïdes al límit dels mateixos cingles de la muntanya.

Durant la guerra de Successió, el terme va lluitar en el bàndol de les tropes de Felip V. La batalla de l’Ebre va suposar un desastre per a l’enclavament, que fou greument danyat.

Les cases del centre històric estan situades dalt d’un cingle de roca de més de 100 m d’alçada, a la vora del precipici, per això es coneixen com a cases penjades. Els carrers són costeruts i irregulars, testimoni del passat medieval. Es conserva el porxo del Llop, al carrer de Barreres. L’església de Sant Llorenç va ser construïda el segle XVII, en un indret elevat i amb dues escalinates d’accés.

Un altre punt important del poble és el magnífic edifici modernista Celler Cooperatiu, obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. El 1917 es van iniciar les obres, que van acabar el 1922. L’estructura d’arcs el·líptics de diafragma és excepcional i d’una gran bellesa. La façana combina la pedra amb el totxo vist. El fris ceràmic de 45 metres de llarg, obra del pintor Xavier Nogués, és de visió obligada.

L’ermita de Santa Magdalena es troba a la serra de Pàndols, a uns 600 metres d’alçada. Recentment ha estat rehabilitada i a prop té la font del mateix nom. És un lloc acollidor i molt agradable, especialment gràcies a les magnífiques vistes que ofereix el paisatge.


Comparteix a les xarxes socials:

Si t'agrada, comparteix, gràcies: